Monday, March 31, 2008
Botok Botok Limau Kasturi
another article from the newspaper
Botok-botok limau kasturi
Bahan-bahannya:
1/4 kilo isi ikan tenggiri
3 sudu makan kelapa
4-5 ulas bawang putih
1 sentimeter halia
1 batang serai
4-5 ulas bawang merah
2.5 sentimeter kunyit hidup
2.5 sentimeter lengkuas
1 sudu makan ketumbar yang sudah disangan dan dikisar
1 sudu makan rempah kari ikan
3 biji limau kasturi (ambil jus saja)
10-15 biji lada padi
1 sudu makan soda bicarbonate
secukup garam
segenggam kecil daun kemangi atau kesum (dimayang).
secukup pucuk ubi, daun teh, daun mangkuk-mangkuk, daun betik dan daun bayam.
Secukup daun pisang untuk membungkus
Caranya:
Petik pucuk semua dedaun di atas, buang tangkainya dan cuci hingga bersih.
Rebus secukup air bercampur garam dan rebus pucuk-pucuk itu. Apabila hampir empuk, bubuh soda bicarbonate. Tujuannya ialah untuk mengekalkan warna hijau pucuk-pucuk tersebut.
Toskan pucuk-pucuk yang sudah direbus kemudian hiris kasar-kasar.
Kisar semua bahan rempah termasuk ikan tenggiri hingga lumat.
Bersihkan daun pisang dan potong sama banyak selebar 15 sentimeter.
Ambil sehelai daun pisang, isikan secukup daun-daun yang direbus kemudian bubuhkan dua hingga tiga sudu makan adunan isi ikan di atasnya. Taruhkan pula secukup daun kemangi atau daun kesum di atasnya.
Bungkus adunan ikan seperti membungkus tapai ubi kemudian kukus hingga masak
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment