Monday, March 31, 2008














NASI TOMATO AL-HABSHI
Sumber: Sajian Jelita Oktober 2005
Sumbangan: Sharifah Khiratunisa Ben Shehab - Kategori Nasi

Bahan-bahannya
125 ml minyak sapi
2.4 liter air
185 gram (1 tin) puri tomoto
1 kg daging kambing, dihiris dan direbus sehingga empuk
125 ml susu cair
1 1/2 kg beras basmathi, dibasuh dan disejat
400 gram lobak merah, dipotong
200 gram bendi, dipotong
garam secukupnya

Bahan Kisar
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 cm halia
2 camca besar rempah kari daging

Rempah Tumis
3 biji bawang besar, dihiris
5 kuntum cengkih
5 cm kulit kayu manis
3 biji pelaga

Bahan dihiris 2cm
5 tangkai daun pudina
6 tangkai daun ketumbar
6 tangkai daun bawang
5 tangkai daun sup

Cara-caranya
1. Panaskan minyak sapi didalam periuk. Masukkan bahan kisar dan rempah tumis, kacau sehingga garing.
2. Masukkan air, puri tomoto dan daging. Biarkan mendidih.
3. Bubuh susu, semua daun yang dihiris, beras, lobak, bendi dan garam. Kacau sekali sekala sehingga kering airnya.
4. Perlahankan api dan tutup periuk. Masak sehingga nasi elok sempurna.

AYAM MASAK MERAH SANTAN

Bahan-bahan :
1 ekor ayam (dicuci dan dipotong ikut suka)
Bahan-bahan kisar :-
Cili kering 10-20 batang
Bawang kecil 5 biji
Bawang putih 3 biji
Bawang besar 1 biji
Halia 1 inci
Lengkuas 1/3 inci
2 batang serai
Bahan lain :
2 sudu minyak masak Santan pekat (anggaran 2 cawan)
Santan cair (anggaran 1 cawan)
Tomato puree
Sedikit kacang tanah digoreng dan ditumbuk (jgn byk sgt klu terlebih nanti kuah menjadi pekat)
Cara Menyediakan
- Perap sebentar ayam bersama kunyit dan garam. Kemudian goreng seperti biasa.
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar. Bila dah nampak kuning dan dah naik baunya masukkan tomato puree dan tumis lagi hingga naik minyak.
- Kemudian masukkan kacang tanah yg telah ditumbuk. Gaulkan lagi hingga sebati.
- Masukkan sedikit santan cair.
- Gaulkan sehingga rata dan tunggu lebih kurang 3 minit bila ramuan tadi sebati masukkan ayam yang digoreng dan gaulkan lagi.
- Biarkan ayam tadi mereneh diatas api yang serdahana.
- Bila dah agak masak, masukkan santan pekat.
- Kepekatan dan banyaknya kuah ikutlah selera anda. Kalau suka cair tambahkan lagi sedikit air, kalau suka pekat lebihkan lagi santan.- Masukkan sedikit garam,perasa dan sedikit gula. - Bila dah cukup masak padamkan api.
- Boleh juga kalau nak masukkan buah tomato yang dipotong empat dan bawang besar yang dipotong bulat, sebagai hiasan.
- Angkat dan hiaskan bersama-sama daun salad dan kacang peas.



No comments: