Monday, March 31, 2008


Nasi Lemak

Bahan2nya
21 gelas beras (apa2 jenis beras pun boleh)
6 gelas santan pekat (2 kg)
21 gelas air biasa
4 atau 5 biji bawang dimayang
3 atau 5 camca besar gula
Halia - dimayang
serai ikut suka banyak mana
Daun pandan
minyak makan

Caranya
Masukkan kesemua bahan2 tadi kecuali beras dan minyak makan. Bila dah mendidih baru masukkan beras dan minyak makan. Masak hingga kering, kacau sikit dan kecilkan api biar dalam sepuluh minit baru tutup api atau hingga nasi masak. Kalau nak kukus tranfer je dalam loyang bulat then kukus. ida tak lebur semua bahan tu tapi ida tumis sekejab minyak makan dengan margern, bawang, halia, daun pandan tu layu baru campurt santan, air biasa bila mendidih baru masukkan beras dan masaklah nasi lemak tu. Oph!! garam jgn lupa kang tawor pulak nasi tu x le jadi lemak.
Tambahan : Gelas tu guna yang hak plastik yang org dok buat teh ais tu ye.

Ok...yg ni plak sambal bilis yg macam air terjun tuh...tips memasukkan gula hangus ke dlm sambal.

Sambal Bilis

Ikan bilis - digoreng dan ketepikan

Bahan kisar :
Cili kering
Bwg merah
Bwg putih
Belacan

Gula hangus
Garam
Asam jawa

Cara
Tumiskan bahan kisar hingga naik bau. Masukkan air asam jawa dan biarkan mendidih seketika. Masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi.Masukkan gula hangus, kecilkan api dan biarkan sambal tu masak betul.
atau bole buat sambal tumis sotong kering.. pun sedap...

2 comments:

Anonymous said...

wah, nampak enak la... air liur juga tak boleh stop. kak pandai masak. i akan lawat blog kak lagi untuk more resipi.

Shafarinida said...

hai .. tak lah pandai masak.. ini pun belajar dari orang lain... so i try n then i masukkan ke dlm my blog ni... jadi tak lupa resepi ni