BREAD-CRUMB CHICKEN ROLLS
Bahan A
1 cawan isi ayam [cincang kecil]
1/2 cawan carrot [cincang halus]
10 tangkai kacang buncis [potong kecil]
1 s/m lada hitam
2 tangkai cili merah [cincang]
1 s/k tepung jagung + 3 s/b air
1 labu bawang besar [potong dadu]
1 ulas bawang putih [cincang]
garam
minyak
Bahan B
roti
telur
bread-crumb
minyak untuk deep fry
Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan isi ayam dan carrot. Massakn sehingga lembut.
3. Masukkan kacang buncis, cili, lada hitam dan garam. Kacau rata.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau rata sehingga pekat.
5. Tutup api dan angkat masukkan dalam pinggan.
6. Roti di presskan dengan rolling pin [penggelek
7. Masukkan bahan isi ayam dan gulung.
8. Celupkan dalam telur yg telah dipukul.
9. Golekkan dalam bread-crum dan goreng perlahan sehingga garing.
10. Angkat dna toskan minyak.
11. Hidangkan dengan sos cili.
No comments:
Post a Comment