Monday, March 31, 2008

Ayam Pandan



Pernah makan ni tapi tak ingat kat mana.. memang sedap!!!

Ayam pandan

1 ekor ayam(i use spring chicken)-potong kecil
daun pandan secukupnya-ikut berapa ketul ayam(bersihkan dan keringkan

bhn perap:
1 sb biji ketumbar
1 st jintan putih
1 st jintan manis
1 inch lengkuas
1 inch halia
1 inch kunyit
2 batang serai
2 ulas bawang putih
2 bj buah keras
garam dan gula secukup rasa
*tumbuk/blend bahan perap

-bersihkan ayam.tos
-satukan ayam dgn bhn perap.gaul rata.perap dlm peti sejuk selama beberapa jam
-keluarkan ayam.balut dgn daun pandan.selitkan kemas atau guna lidi.
-panaskan minyak..goreng dgn api sederhana hingga keperangan/masak.
-sedia utk dihidang

No comments: