Ini resepi trademark... usually waktu hari raya ida masak lauk ni... every year hubby mesti request to make this dish.
so here's the resepi i wanna share.
Bahan2 Utama
Paru
Daging
Udang
Hati (optional)
Paru dan hati harus direbus dahulu. Udang kupas kulitnya. setelah itu bahan2 ini (kecuali udang) dipotong dadu.Kesemua bahan2 diatas digoreng. set aside
Bahan2 hirisan
bawang besar
halia
bawang putih
lada kering (hiris halus)
lada merah
lada hijau
bahan2 diatas ini harus dihiris halus kemudian digoreng.
bahan2 lain
gula melaka
garam
sedikit air asam jawa
Bahan2 blend
bawang besar
bawang putih
lada kering
halia
serai
cara2 nya
tumis bahan blend hingga separuh wangi, kemudian masukkan gula melaka dan masak lagi hingga ia wangi dan garing. perasakan dengan garam dan masukkan kesemua bahan2 yang telah digoreng. masak hingga ia kering sedikit.
matikan api...sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment