I actually got this recepi from some rozzan blogspot... and it turns out to yummy... ok lah for someone who is still learning cooking
1 kg daging lembu/kambing (direbus 3/4 masak)- saya masukkan jer dlm pressure cooker..
2 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
2 sm halia*
2 batang serai*
2 sm lengkuas*
2 sm kunyit hidup*
20 batang lada padi hijau
2 batang lada merah*
2 helai daun kunyit (potong lebar2)
sedikit daun limau purut
sedikit bawang goreng (optional)
2 cawan santan pekat (dari 1 biji kelapa)
2 biji kentang (dipotong wedges-optional)
1 batang lobak merah (dipotong bulat2-optional)
1 sudu teh gula (optional)
garam secukup rasasedikit minyak utk menumis
Cara:
Kisar bahan-bahan bertanda *.
Daging dipotong seperti "potong rendang" atau mengikut citarasa anda.
Rebus dgn air hingga 3/4 masak.
Lebihan air rebusan daging boleh digunakan nanti.
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan2 kisar tersebut lalu masukkan daun kunyit dan daun limau.
Tumis hingga garing dan masukkan daging bersama air rebusannya sekali.
Kemudian masukkan kentang dan lobak merah.
Bubuh garam, gula dan sedikit santan.
Masak sehingga daging hampir empuk lalu masukkan lebihan santan tadi bersama sedikit bawang goreng.
Kecilkan api dan biarkan daging empuk dan kuahnya pekat sedikit.
No comments:
Post a Comment