Actually I learnt this from "B" ... he's a good cook and for sure he's my mentor
Bahan-bahan (A):
300 g tepung high protein
50 g tepung gandum biasa
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil gula
Bahan-bahan (B):
1/2 sudu kecil gula
2 sudu besar air suam kuku
2 sudu kecil ( 7 g) yis kering segera
Bahan-bahan (C):
250 ml air suam kuku
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam (paras rata)
Cara membuat:
Ayak bersama bahan-bahan A kedlm mangkuk pengadun yg besar.
Dlm bekas lain, campurkan bahan-bahan B dan biarkan selama 10 minit sehingga yis berbuih
Dlm bekas lain, campurkan bahan-bahan C, kacau sehingga larut
Buat lubang ditengah2 campuran tepung, curahkan bahan B dan C
Gaul sekata dan uli sehingga licin dan kenyal
Simpan dlm bekas bertutup dan biarkan sehingga doh mengembang 2 kali ganda
Taburkan sedikit tepung ke tempat mencanai, uli semula 1 minit kemudian canai menjadi btk 4 segitepat
Potong menjadi beberapa jaluran
Ambil satu jaluran, sapu dgn sket air atasnya kemudian ambil lagi satu jaluran letakkan atas jaluran pertama tadi, tekan sket biar melekat Ulang hingga doh habis .
Biarkan selama 10 minit
Panaskan minyak, ambil jaluran/kepingan yg berkembar tadi, tarik sket kemudian goreng sehingga keperangan Cakoi nih akan mengembang masa goreng 2-3 kali ganda dr saiz
Bahan-bahan (A):
300 g tepung high protein
50 g tepung gandum biasa
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil gula
Bahan-bahan (B):
1/2 sudu kecil gula
2 sudu besar air suam kuku
2 sudu kecil ( 7 g) yis kering segera
Bahan-bahan (C):
250 ml air suam kuku
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil garam (paras rata)
Cara membuat:
Ayak bersama bahan-bahan A kedlm mangkuk pengadun yg besar.
Dlm bekas lain, campurkan bahan-bahan B dan biarkan selama 10 minit sehingga yis berbuih
Dlm bekas lain, campurkan bahan-bahan C, kacau sehingga larut
Buat lubang ditengah2 campuran tepung, curahkan bahan B dan C
Gaul sekata dan uli sehingga licin dan kenyal
Simpan dlm bekas bertutup dan biarkan sehingga doh mengembang 2 kali ganda
Taburkan sedikit tepung ke tempat mencanai, uli semula 1 minit kemudian canai menjadi btk 4 segitepat
Potong menjadi beberapa jaluran
Ambil satu jaluran, sapu dgn sket air atasnya kemudian ambil lagi satu jaluran letakkan atas jaluran pertama tadi, tekan sket biar melekat Ulang hingga doh habis .
Biarkan selama 10 minit
Panaskan minyak, ambil jaluran/kepingan yg berkembar tadi, tarik sket kemudian goreng sehingga keperangan Cakoi nih akan mengembang masa goreng 2-3 kali ganda dr saiz
No comments:
Post a Comment