Monday, August 30, 2010

Been A While

Wow.. last entry was last year September 2009.. aiyo.. well i have been bz lately... moving on with life...

Enjoying it... alhamdulillah.. New life, New career and new love.. hehehe

It's been a while since I last post entries on recipes and updates.. Well for a start, I'm happy coz the interest in cooking that I have.. manage to impart some knowledge my beloved sis.. now she's so into cooking... wish her all the best... continue cooking and make her proud.. you know who i meant..

Ok.. back to resipe... Today is already the 18th day of Iftar, will update more on recipes and photos of what i cook the past weeks, months.. hehehe..

For today, is Nasi Tomato. Dimakan bersama Dalca Sayur, Ayam Goreng Rempah and Jelatah..


Source of recipe is from CMG..






Here is the recipe...


Nasi Tomato

5 cawan beras basmathi-cuci dan rendam 20 min dan toskan
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2 camca besar mentega
5 camca besar minyak masak
1 helai daun pandan - simpul
3 ulas bawang putih *
5 biji bawang besar*
2 btg serai - titik *

* bahan ni saya blend instead dihiris as the original recipe

4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, cengkih dan pe ka)
air - ikut sukatan beras
garam

Hiasan : daun sup dan bawang goreng

Cara nya

Dalam periuk, panaskan mentega dan minyak. Setelah mentega cair, masukkan 4 sekawan, rempah blend dan daun panda. Tumis sampai wangi.
Masukkan tomato cincang, sos tomato dan kacau hingga masak. Tuangkan susu cair dan air yang disukat. Setelah mendidih, masukkan beras dan masak hingga tanak. Hiaskan dengan daun sup dan bawang goreng.



Dalca Sayur

Kacang Dhal - rebus sampai empuk

bawang besar *
bawang putih *
halia *

Bahan2 ni di blend

Daun Kari
Rempah halba
bawang besar - hiris halus
Rempah Kari daging
air asam jawa
yogurt / santan

kentang
carrot
kacang panjang
terung
mangga muda(optional)
tomato muda (yg hijau)

Caranya

Tumis kan bawang besar hiris, halba dan daun kari sampai wangi. Masukkan rempah kari dan air. Masukkan air asam jawa. Kemudian masuk kan kentang, mangga muda dan carrot dan kacang dhal. Setelah empuk masukkan tomato dan kacang panjang. Masukkan yogurt or santan . Perasakan dan sedia untuk dihidangkan.






Jelatah

1 btg timun - potong ikut suka
1 btg lobak merah - hiris nipis
1/2 biji bawang besar - hiris halus
2 btg lada merah - hiris halus
cuka dan gula

Perap kan semua bahan ne selama 15 min sebelum di hidangkan.

So enjoy and try the recipe ya..

No comments: