Wednesday, April 2, 2008

Talam Sengkuang Cina

1 loyang ukuran 36cm sapu minyak/butter

LAPISAN PERTAMA:-
300 tepung beras
1100 ml santan cair
125 gm gula pasir
350 gm sengkuang cina (water chesnuts) potong dadu
1/2 tsp garam
1/2 tsp warna merah
1/2 tsp warna hijau

LAPISAN KEDUA:-
5 biji telur
700 ml santan pekat - dari 2 biji kelapa
250 gm gula pasir
50 ml air daun pandan dari 10 helai daun pandan
75 gm tepung kastard
secubit garam

LAPISAN KETIGA:-
5 biji telur
700 ml santan pekat dari 2 biji kelapa
225 gm gula melaka
125 gm gula pasir
25 gm tepung gandum
secubit garam

CARA LAPISAN PERTAMA:-
Waterchesnut dibagi 2, satu bahagian warnakan hijau dan satu lagi merah. Santan, tepung beras & gula dikacau rata, masuk garam dan tapis. Double boil adunan selama 5 min kemudian tuang dlm loyang, tabur waterchesnut diatasnya & kukus selama 20 min.

CARA LAPISAN KEDUA:-
Telur & gula dibancuh hingga rata, masuk tpg kastard, air pandan & santan. Kacau rata masuk pewarna hijau & garam, tapis. Bila lapisan pertama masak. Double boil lapisan kedua, masak hingga naik wap. Tuang adunan ini keatas yg pertama tadi. Kukus selama 20 min.

CARA LAPISAN KETIGA:-
Bancuh telur, gula melaka (dilumatkan sikit) & gula pasir, masukkan santan. Bila lapisan kedua dah masak, double boil adunan ketiga hingga pekat & naik wap. Bila adunan kental tuang atas lapisan kedua. Kukus selama 25 min atau hingga pekat. Biarkan betul2 sejuk baru potong dan hidang. * jgn double boil terlalu lama.

No comments: