TALAM INTAN ASMARANI
Bahan-bahannya
Lapis Pertama
300 gram tepung beras
1100 ml santan cair
100 gram gula
300 gram sengkuang cina, dipotong dadu
½ sudu teh garam
pewarna hijau dan merah
Cara-caranya
Sengkuang cina dibahagikan dua. Satu diwarnakan merah dan satu diwarnakan hijau. Ketepikan.
Masak tepung beras, santan cair, gula dan garam di atas api yang sederhana sehingga pekat. Masukkan sebahagian adunan tadi ke dalam loyang kemudian taburkan sengkuang cina yang telah digaul dengan pewarna merah dan hijau. Masukkan baki adunan kedalam loyang, ratakan dan kemudian kukus sehingga masak.
Lapis Kedua
4 biji telur
350 ml santan pekat
175 gram gula pasir
2 sudu makan tepung beras
½ cawan air pandan
1 camca pewarna hijau
Cara-caranya
Satukan bahan-bahan dan kacau diatas api yang sederhana hingga agak pekat, kemudian tuangkan di atas lapis pertama tadi. Dan kukus sehingga masak.
Lapis Ketiga
4 biji telur
350 ml santan pekat
150 gram gula melaka
150 gram gula pasir
1 camca pewarna coklat
Cara-caranya
Satukan bahan-bahan ini dan masak diatas api yang sederhana hingga agak pekat kemudian tuangkan di atas lapisan kedua. Kukuslah sehingga adunan masak. Sejukkan sebelum anda potong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment