Wednesday, April 2, 2008

Pais Ikan Mangga Muda

Pais Ikan Mangga Muda

Bahan-bahannya

1 kg ikan tenggiri (dikerat-kerat)

200 gram mangga muda (pasak)

3 lembar daun salam (siat-siat)

3 sentimeter lengkuas (hiris kasar-kasar)

15 biji lada padi

10 ulas bawang merah

4 ulas bawang putih

4 tangkai lada merah

4 biji buah keras

1 1/2 sudu teh garam

1 sudu teh gula

1/2 cawan air untuk kisar rempah

secukup daun pisang dan lidi untuk semat

Caranya

Kisar bawang merah, bawang putih, lada merah dan buah keras. Kemudian gaul dengan mangga, daun salam, lengkuas, garam dan gula. Masukkan ikan.

Ambil sehelai daun pisang, isikan sekeping ikan dan sedikit lada padi. Bungkus dan semat, kemudian kukus selama 30 minit.

Biarkan ikan hangat selama kira-kira 30 minit, kemudian panggang atas bara api sebentar.

No comments: