Pais Ikan Mangga Muda
Bahan-bahannya
1 kg ikan tenggiri (dikerat-kerat)
200 gram mangga muda (pasak)
3 lembar daun salam (siat-siat)
3 sentimeter lengkuas (hiris kasar-kasar)
15 biji lada padi
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 tangkai lada merah
4 biji buah keras
1 1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air untuk kisar rempah
secukup daun pisang dan lidi untuk semat
Caranya
Kisar bawang merah, bawang putih, lada merah dan buah keras. Kemudian gaul dengan mangga, daun salam, lengkuas, garam dan gula. Masukkan ikan.
Ambil sehelai daun pisang, isikan sekeping ikan dan sedikit lada padi. Bungkus dan semat, kemudian kukus selama 30 minit.
Biarkan ikan hangat selama kira-kira 30 minit, kemudian panggang atas bara api sebentar.
No comments:
Post a Comment