Tuesday, April 8, 2008

Limpa Berempah

LIMPA BEREMPAH

Bahan-bahannya
1 kg limpa, direbus dan dibuang kulit dan lemaknya dan dipotong ikut suka
2 sudu makan rempah kari daging
4 sudu makan kicap lemak manis
½ cawan air
Sedikit bawang goreng
Sedikit daun ketumbar
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
Minyak untuk menumis

Bahan untuk dikisar
20 tangkai lada kering, dibersihkan dan rendam dengan air panas
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia

Cara-caranya
1. Panaskan minyak didalam kuali. Masukkan bahan yang dikisar dan tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari daging dan juga kicap. Masukkan juga garam, gula dan serbuk perasa dan juga air.
3. Masukkan limpa dan masak selama 10 minit. Kemudian masukkan bawang goreng dan daun ketumbar. Gaul sebati selama 5 minit. Padamkan api dan siap untuk dihidang.

No comments: