Tuesday, April 8, 2008

IKAN CENCARU MASAK BERLADA BERLADO

IKAN CENCARU MASAK BERLADA BERLADO

BAHAN BAHANNYA

1kg Ikan Cencaru( dibersihkan)
20gm chilli padi
10gm chili merah
10gm chilli hijau
30gm halia
50gm bawang merah
10gm bawan putih
20gm kunyit hidup
20gm buah keras
2 batang serai(dihiriskan kecil kecil)
1 langkuas saiz ibujari
6 helai daun limau purut
Garam dan perasa
Sedikit minyak jagung ikut sukatan masing masing


CARA CARA MEMEBUATNYA
1. Ikan Cencaru itu digaul dengan sedikit garam dan digoreng dalam kuali yang panas sehingga garing.

2. Bahan bahan seperti chilli padi, merah, hijau, halia, bawang merah, putih, kunyit hidup, buah keras, serai, langkuas, semuanya dikisar dahulu dan tumiskan kedalam kuali yang panas.

3. Jaga bahan bahan yang ditumis itu dan gaulkan sama rata supaya tidak hangus. Gunakan api yang kecil. Setelah itu barulah masukkan daun limau, garam dan perasa secukupnya. Tunggu hingga 5 minit supaya bau harum limau purut itu naik.

4. Setelah naik minyak dan baunya, barulah siramkannya diatas ikan cencaru dengan semerata sekali.

No comments: