IKAN BAKAR CHINANO
BAHAN BAHANYA
4 KEPING IKAN PARI( TIDAK SEMESTINYA IKAN PARI, SEBARANG IKAN PON BOLEH ASALKAN IKAN)
400g Chilli Bo
8 biji buah keras
6 biji bawang besar
3 biji buah tomato
6 biji bawang putih
3 batang serai
6 hirisan lengkuas
1 sudu belacan
1 cawan minyak untuk menumis
gula pasir atau gula melaka secukupnya
8 sudu makan cencaluk
6 sudu air dan gula
6 sudu makan kacang tanah( disangar dan ditumbuk)
Garam secukupnya
CARA CARA MEMBUATNYA
1.Panaskan minyak lalu tumiskan chilli bo itu, biarkannya selama 10 minit baru masukkan bahan bahan yang dikisar. Tumiskan hingga garing lalu masukkan garam, gula, 4 cawan air dan masakannya selama 20 minit atau sampai pekat.
2. Ikan dikukus 5 hingga 10 minit dahulu. Supaya lebih mudah unutk dibakarnya.
3. Panaskan hotplate atau kuali leper dan alas atas kuali itu dengan daun pisang yang disapu sedikit minyak masak lalu letakkan sambal yang ditumis itu dan ikan yang dikukus itu diatas daun pisang itu. Selepas itu tutupkannya dengan penutup dan biarkanya bakar selama lebih kurang 10 hingga 15 minit lamanya.
4. Selepas masak, angkatkannya lalu taburkan daun ketumbar dan dua biji limau nipis serta tabukkan kacang tanah yan g disangar.
5. Kalau lebih enak sekali dihiaskan dengan cencaluk atau kicap dicampur hirisan bawang. Ia lebih enak dimakan dengan nasi putih.
No comments:
Post a Comment