Tuesday, April 1, 2008

DENDENG

DENGDENG
Sumber : Puti Mazura
Bahan-bahan
1 kilo daging batang pinang , bang with mallet until soft, marinate with sugar, salt and a few dashes of soy sauce. Leave to marinade for at least 2 hours10 ulas bawang merah, ditumbuk kasar5 ulas bawang putih ditumbuk kasar15 tangkai cili kering, direbus dan dikisar4 batang serai, dikisar bersama cili kering3 camca besar ketumbar, disangrai dan kisar kasarsetengah cawan air asam jawa4 camca besar kicap manis1 cawan air (atau lebih)garamgula3 cawan minyak
Cara
Pijarkan dua sudu makan minyak, tumis bawang dan bawang putih hingga naik bau.
Masukkan ketumbar dan goreng sampai wangi.
Masukkan cili pes, goreng hingga terbit minyak.
Masukkan daging yang telah diperap dengan bahan perapan sekali, balik-balikkan untuk “seal”nya.
Bila sudah “seal” daging, masukkan air, didihkan dan kemuidan kecilkan api, tutup kuali/periuk.
Bila daging sudah empuk, buka penutup, masukkan air asam jawa & kicap dan biarkan renih sehingga air kering.
Masukkan minyak masak yang selebihnya dan besarkan sedikit api.
Goreng sehingga kering dan garing, masukkan gula dan garam (jika masih tawar)
Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

No comments: