Ok... this resepi ida dapat kat blog mat gebu... masak n try sedap rasa nya... tapi tak sempat ambil gambar... letak jer bedal... makan dengan nasi panas2...
Asam Pedas Ikan dan Nenas Sumber : mat gebu
Bahan 3 ekor ikan kembung atau selar besar
1/2 biji nenas madu yang masak ranum
1 cawan cili kisar
1/2 cawan jus asam jawa
1 genggam daun kesom
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Tumbuk
8 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
1/2 cm hirisan lengkuas
1/2 cm hirisan halia
1 cm kunyit hidup
1 cm belacan
1/2 camca teh lada hitam biji
Cara membuatnya Ikan disiang, cuci bersih dengan perahan jus lemon dan garam, toskan.
Kalau ikan besar kerat dua. Nenas dibelah, buang empulur dan potong serong. Ketepikan.
Dalam periuk, panaskan kurang lebih 1/4 cawan minyak dan tumis bahan tumbuk halus hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, gunakan api sederhana. Kemudian masukkan nenas dan kacau goreng hingga nenas sedikit lembut. Tuang air (kurang lebih 700ml) atau mengikut keperluan. Biar mendidih. Masukkan ikan dan bila mendidih, yuang jus asam jawa dan garam dan sedikit gula. Masak 2 - 3 minit hingga ikan masak. Rasa dan jika ok boleh matikan api dan hidangkan bersama nasi hangat
No comments:
Post a Comment